פורים-ברוך מרדכי וארור המן

 

תכלית בריאתו של הרע

אחת ממצוות הפורים היא – “חייב איניש לבסומי (להשתכר) בפוריא  עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי“. 

מצווה זו צריכה ביאור, איך ייתכן שאנו מצווים להגיע למצב שאנו לא מבחינים בין הרע (ארור המן) לבין הטוב (ברוך מרדכי), והלוא לכאורה הם הפכים גמורים ?

חלק מהמפרשים מסבירים, שהציווי הוא ,שהאדם ישתכר עד שלא יוכל לחשב את הגימטרייה הזהה של ‘ארור המן’ ו’ברוך מרדכי’ (502). אבל עניין זה תמוה והלא לשיכור יהיה קשה לחשב כל גימטריה !, מדוע יש עניין על פי חז”ל לחשב דווקא את הגימטריה הזו?

עצם העובדה ש’ארור המן’ שווה בגימטרייה ל’ברוך מרדכי’ מעידה שיש קשר מהותי ופנימי ביניהם.

צריך לבאר מהו קשר זה:

מצד השכל, ‘ארור המן’ ו’ברוך מרדכי’ הם הפכים גמורים. על מנת להבין את הקשר בניהם צריך להתעלות לדרגה שלמעלה מהשכל, ולהתייחס לדברים כפי שהם נראים “מנקודת מבטו” של הקב”ה עצמו – התכלית של בריאת החושך והרע בעולם הוא להפכם לאור ולטוב ,כלומר בנקודת מבט על שכלית מטרתו של הרע הוא הפיכתו לטוב ולקדושה.

תכלית התהוותו של ‘ארור המן’ היא להגיע ל’ונהפוך הוא’, שעל-ידי עבודתם הרוחנית של בני-ישראל הוא יתהפך ל’ברוך מרדכי‘. כלומר הכוונה הפנימית ב’ארור המן’ היא – ‘ברוך מרדכי‘.

זו המשמעות הפנימית של הציווי להגיע ל’לא ידע’ – יהודי צריך לראות גם ב’ארור המן’ את התכלית הפנימית, עד שלא יהיה בעיניו הבדל בין ‘ארור המן’ ל’ברוך מרדכי’. מיד כשהוא רואה את ‘ארור המן’, הוא חש אך ורק את הכוונה והמהות הפנימית, שכל תכליתו להתהפך ולהיות ‘ברוך מרדכי‘. כלומר גם הרע נועד לשרת את הקדושה  ומטרתו  להתהפך לטוב.

 רעיון זה הוא עניינו העיקרי של חג הפורים להפוך את העניינים הלא רצויים לטוב ולקדושה. חז”ל מצווים אותנו “להתבסם”בפורים ולהתבונן ולגלות שעניינו של ארור המן הוא ברוך מרדכי .

בפרשת תצווה רש”י מסביר איך נראה האפוד של הכהן הגדול-“לבי אומר לי שהוא חגור לו מאחוריו רחבו כרוחב גב איש כמין סינר שחוגרות השרות כשרוכבות על הסוסים“-מן הסתם רש”י לא היה הולך לצפות בתחרות סוסים אם כך כיצד ראה מראה זה?

מסופר שפעם היה רש”י בדרכו ,ולפתע שמע רעש והביט למקור הרעש, וראה שרה רוכבת על סוס, בתחילה רש”י מאוד הצטער על מראה זה ,אבל כשרצה לפרש בתורה את מראה האפוד, מיד ליבו אמר לו שהמראה שהוא ראה בזמנו היה כדי שיידע איך נראה האפוד של הכהן הגדול, ניתן לראות מסיפור זה כיצד רש”י השתמש כביכול ברע והפכו לטוב ולקדושה.

בחג הפורים יש לנו כח מיוחד לצאת מההגבלות שלנו ולהבין שגם העניינים שנראים לנו במבט ראשון רעים ,בעצם נועדו לשרת את הקדושה ומטרתם להתהפך לטוב.

מעבר לסרגל הכלים