דבר תורה קצר – פרשת עקב

והיה עקב תשמעון

בתחילת פרשת עקב נאמר “והיה עקב תשמעון גו’ ושמר ה’ אלוקיך לך את הברית גו’, ואהבך וברכך וגו'” .

רבי אבן עזרה והרמ”בן מפרשים את המילה עקב-אחרית וסוף, זמן עקבתא דמשיחה, כלומר מדובר על שכר מצוות שמקבלים באחרית (“עקב”) הימים בימות המשיח.

רש”י מפרש  את המילה עקב- “מצוות קלות שאדם דש בעקביו”.

חז”ל קובעים כלל –כל הפירושים על אותו פסוק  ובפרט על אותה מילה בפסוק חייבים להיות קשורים ביניהם.

על-פי זה אינו מובן הקשר בין שני הפירושים במילה “עקב”: לא זו בלבד שאין ביניהם שייכות, אלא הם פירושים הופכיים: לפי הפירוש של רש”י “עקב” משמעו – מצוות קלות שאדם דש בעקביו”, מדובר באדם שעומד בדרגה נמוכה וצריך להיזהר ולהקפיד על מצוות קלות . מה-שאין-כן לפי הפירוש של ראב”ע והרמב”ן מדובר על שכר המצוות באחרית הימים שאז האדם נמצא בסיום העבודה ודרגתו הרוחנית גבוהה.

לפיכך צריך להבין את הקשר בין ההקפדה על קיום מצוות קלות שאדם דש בעקביו לבין זמן אחרית הימים, זמן שלמות העבודה וקבלת השכר.

על מנת לבאר נקדים סיפור קצר – בחור שהיה בתהליך תשובה התקשה מאוד להבין מדוע כ”כ חשוב להקפיד לשמור על מצוות קטנות לכאורה, כגון חיתוך נייר טואלט בשבת, דיני קשירת הנעליים ועוד, הוא באמת לא הבין למה זה חשוב, למצוות הגדולות כמו שמירת שבת או כיבוד הורים היה לו יותר קל להתחבר ולקיים אותם ,אבל דווקא התקשה בקיום המצוות הקלות ,אותו בחור שלח מייל לרב שמשיב על שאלות, וביקש שיסביר לו מה חשוב כ”כ לקב”ה ההקפדה על המצוות הקטנות ?

אותו בחור חיכה לתשובה אבל היא לא הגיעה ,לבסוף הבחור הגיע למסקנה שכנראה לרב אין תשובה ולכן הוא לא עונה לו, הבחור כתב שנית לרב וכתב לו שהוא מבין שלשאלה שלו אין תשובה ולכן המצוות הקטנות לא כ”כ חשובות.

לבסוף הרב שלח לו תשובה, ובתשובתו הרב הסביר לו שהוא דווקא כן כתב לו תשובה אבל היא לא הגיעה כיוון שהוא שכח להוסיף נקודה בכתובת המייל.

וכך הסביר לו הרב – תראה נקודה קטנה הייתה חסרה ולא יכולתי לתקשר איתך, תדע לך כך גם הקשר שלנו עם הקב”ה -אם נחסיר בקיום מצווה שנראית לנו קטנה לכאורה, הקשר שלנו עם ה לא יהיה מושלם, התורה וההלכות הם דבר אחד ואסור לנו לדרג אותם אי-אפשר ואסור לשפוט את המצוות בעיני השכל בלבד. השכל, שתר תמיד אחר היגיון והבנה, עלול לעשות דירוג במצוות ולראות מצוות מסוימות כחשובות יותר מאחרות. אבל מניין לנו שההיגיון הוא הקובע את ערכה של מצווה? הרי אנו מקיימים את המצוות בגלל שהקב”ה ציוונו לקיימן, ומי יכול לרדת לסוד מחשבתו של הקב”ה ולעומק כוונותיו?

דווקא ע”י ההקפדה על מצוות קלות שאדם דש בעקביו נעשית כל מציאותנו קשורה בהקב”ה וביכולתנו להגיע לאופן הכי נעלה בקיום המצוות –קיום מצוות מתוך קבלת עול ומסירת נפש!

ויותר מכך דווקא מצוות אלו מבטאות את תכלית השלמות של קיום המצוות כיוון שאנו מקיימים אותם גם שאנו לא מבינים את מטרתם אלא מתוך ביטול לקב”ה.

בנוסף ידוע הכלל “מצוה גוררת מצוה” ע”י קיום המצוות הקלות נגיע גם לקיים את המצוות הגדולות בשלמות, והקשר שלנו עם ה יתברך יהיה שלם.

לפיכך ע”י ההקפדה על המצוות שאדם דש בעקביו אנו מתחברים לקב”ה בצורה הכי נעלית  והכי שלמה ועקב כך נזכה לשלמות השכר באחרית הימים ,בימות המשיח.

מעבר לסרגל הכלים